Kemençe Notaları Yerleri
|Kemençe, Türk halk müziğinde sıkça kullanılan bir çalgı olarak karşımıza çıkmaktadır. Üç telli bir keman olan kemençe, yapısı ve sesiyle Türk müzik kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Kemençe çalmak isteyenlerin temel olarak nota bilmeleri gerekmektedir. İşte, kemençe nasıl çalınır ve notaları hakkında bilinmesi gerekenler.
Kemençe Nasıl Çalınır?
Kemençenin çalınışı, klasik keman gibi değildir. Klasik kemanın çalınışı, baş, omuz ve çene üzerinde durdurulduktan sonra keman yayının kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Ancak kemençe, omuzda tutularak öne doğru bükülür ve keman yayı kullanılmadan çalınır. Kemençe çalmak için kolaylıkla elinize alabileceğiniz kemençe dersleri sayesinde kendinizi geliştirebilirsiniz.
Kemençe Notaları
Kemençe notaları, keman notalarına benzer. Sol anahtarında yazılan notalar, kemanla aynı olduğu gibi kemençe için de geçerlidir. Kemençe notaları üç adet çizgi üzerine yazılmaktadır. Bu çizgiler, kemençenin üç teli için belirtilmiştir. Kemençe çalmak isteyenlerin notaları öğrenerek başlamaları gerekir.
Kemençe çalınırken, nota düzeni, şarkının kalitesini belirlemektedir. Notaya uygun çalınan kemençe, dinleyicilere keyifli bir dinleti sunmaktadır. Kemençe notaları öğrenmek, zaman alsa da, düzenli bir şekilde çalışarak kolaylıkla öğrenilebilir.
Kemençe Yerleri
Kemençe çalmak, disiplinli bir çalışma gerektirir. Kemençe dersleri sayesinde, kemençe notalarında ilerleme kaydedebilir ve kemençe çalmayı başarabilirsiniz. Kemençe notalarını öğrendiğinizde, Türk halk müziğinde yer alan birçok şarkıyı kemençe eşliğinde seslendirebilirsiniz.
kemençe çalmak için nota bilmek gerekmektedir. Kemençe notaları, keman notalarına benzer olduğu için notaları öğrenmek keman notalarını öğrenmekten daha kolay olabilir. Kemençe notalarını düzenli bir şekilde çalışarak öğrenmeniz, gelecekte kemençe çalarken keyifle dinleti sunmanızı sağlayacaktır.
Bu sayfada kemençe çalma metodu ile ilgili bilgiler ve egzersiz amaçlı nota linklerini bulacaksınız. Yayın tellere sürülmesinde ileri veya geri hareketler oldukça önemlidir. Bu bakımdan çalışma parçalarında yay hareketleri ok işaretli semboller olarak belirtilmiştir. Bu sembollerin anlamları aşağıdaki gibidir. Çalışmalar ile ilgili notaları görmek için çalışma adına dinlemek için ise aşağıdaki oynatıcıları kullanın.
RE Teli Üzerinde Çalışma
- Boş Tel : RE
- 1. Parmak : Mİ
- 2. Parmak : FA
- 3. Parmak : SOL
- 4. Parmak : LA
LA Teli Üzerinde Çalışma
- Boş Tel : LA
- 1. Parmak : Sİ
- 2. Parmak : DO
- 3. Parmak : RE
- 4. Parmak : Mİ
Mİ Teli Üzerinde Çalışma
- Boş Tel : Mİ
- 1. Parmak : FA
- 2. Parmak : SOL
- 3. Parmak : LA
- 4. Parmak : Sİ